010
Bron

"de allerbeste"

Deze bron is een reclameposter van Van Nelle en is gericht op de Indonesische markt. Dit is te zien aan de teksten en woorden als 'tembaco', 'njang paling baik' en 'djaga barang tiroean' wat Indonesisch is voor 'tabak''de allerbeste' en 'wacht u voor namaak'. Van Nelle is een Rotterdamse fabrikant van tabak, thee en koffie en groeit rond 1900 uit tot een van de grootste bedrijven in Rotterdam. Zo sticht Van Nelle eigen plantages in Nederlands-Indië (Indonesië) en bouwt het de bekende Van Nelle fabriek tussen 1927 en 1929. Deze poster is gemaakt tussen 1930 en 1935.

"wacht u voor namaak"

Met de tekst "wacht u voor namaak" wordt het publiek eigenlijk gewaarschuwd voor mogelijke neppe producten. De producten van Van Nelle zijn waarschijnlijk erg gewild. Dit heeft als gevolg dat andere mensen daar misbruik van willen maken en zo met namaak producten komen die op de producten van Van Nelle lijken. Rechts op de poster wordt dus precies getoond hoe de tabakspakketten van Van Nelle eruit zien. De verkoop van namaak producten gebeurt vandaag nog steeds in bijvoorbeeld de kledinghandel of met elektronische apparaten via goedkope websites.

Verheerlijking van het kolonialisme

Alhoewel de bron op het eerste gezicht op een doodgewone reclameposter lijkt, laat het belangrijke informatie over het koloniale verleden van Nederland zien. 

Ten eerste lijkt iedereen op de poster blij. Dat is natuurlijk omdat het een reclame is; een reclame met verdrietige mensen zou niet goed werken. Echter doen de blije mensen blijken alsof de Nederlandse aanwezigheid in Nederlands-Indië iets goeds is waar iedereen mee instemt. In werkelijkheid is dit niet het geval. Veel inwoners van Nederlands-Indië verlangen naar onafhankelijkheid en verzetten zich tegen de Nederlanders. Het beeld op de poster is dus geromantiseerd. Het kan als een verheerlijking van het kolonialisme gezien worden.

Ten tweede staan alle mensen van verschillende afkomsten naast elkaar en lijken ze gelijk aan elkaar. Maar was dit ook zo? De Nederlanders hanteerden een machtstructuur gebaseerd ras en afkomst. Simpel gezegd stonden de witte Europeanen bovenaan. Daarna volgden Indo's (of Indo-Europeanen) samen met Japanners en Chinezen. Onderaan stonden de zogenoemde "inlanders", mensen van volledig Indonesische afkomst. En dergelijk plaatje als op de poster zou je in het echt toentertijd dus niet zo gauw zien.

Herkomst

Maker

(drukker) Leer, L. van

Datering

01-01-1930 - 31-12-1935

Collectie

Collectie affiches

Nummer

4006 _ X-0000-0614

Link

https://hdl.handle.net/21.12133/8A51FDF80B1D4893AEEA711C43D1BD31

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen