010
Bron

Dit is een affiche uit 1945, gericht aan de Rotterdamse bevolking om hen meer te doen leren over de toenmalige Nederlandse kolonie Suriname. 

De tekst

"Suriname hielp NederlandNederland kan Suriname helpen. Leest het orgaan "Nieuw Suriname". Ons doel is kennis te verspreiden van Suriname zooals het leeft en werkt"

Nieuw Suriname

De Nieuw Suriname is een Surinaams dagblad met een tweewekelijkse uitgave, bestaand tussen 1945 en 1948. De Nieuw Suriname is vergelijkbaar met het gelijknamige dagblad vanaf 1954, opgericht door Johan Adolf Pengel, voormalig premier van Suriname.

 Suriname helpt Nederland en de Geallieerden

Wanneer de Tweede Wereldoorlog uitbreekt is Suriname nog een kolonie van Nederland. Alhoewel de kolonie niet wordt aangevallen, neemt Suriname wel een belangrijke rol aan in de oorlog voor de Geallieerden. De grondstof bauxiet die veel in Suriname wordt gewonnen is namelijk erg belangrijk voor de productie van aluminium. Aluminium wordt op zijn beurt weer gebruikt voor de vliegtuigbouw. In 1943 levert Suriname maar liefst 60% van de bauxietbehoefte aan Amerika. Door het belang van de bauxietwinning bewaken Britse, Nederlandse, Amerikaanse en Braziliaanse troepen de bauxietmijnen in Suriname.

Na de Tweede Wereldoorlog gaat de groei in de bauxietindustrie een tijdje door; zo is Suriname in de jaren '70 de grootste aluminium leverancier ter wereld.

Oud wapenschild

Op de afbeelding in de bron is het oude wapenschild van Suriname te zien. Het is een ovalen schild met daarin een zeilschip op zee. Dit symboliseert de "ontdekking" van Suriname en de koloniale heerschappij van Nederland over het land. De zinspreuk "justitia pietes fides" is latijn en betekent 'gerechtigheid, vroomheid, vertrouwen'. 

Het hedendaagse wapenschild van Suriname ziet er anders uit. Het is nog steeds een ovalen schild, maar dan met het zeilschip op de linkerhelft en op de rechterhelft een koningspalm, met in het midden een groene ruit en een vijfpuntige gele ster. Het zeilschip in het hedendaagse wapenschild symboliseert het koloniale verleden en de koningspalm de toekomst. De ster in het midden staat voor welvaart.

De vlag op de afbeelding is ook een andere vlag dan de vlag die we vandaag kennen van Suriname.

Herkomst

Maker

(drukker) Amsterdamsche Boek- en Steendrukkerij v/h Ellerman, Harms & Co.

Datering

1945

Collectie

Collectie Affiches

Nummer

4006 _ IB-1945-0277

Link

https://hdl.handle.net/21.12133/5D63E8869CFC4D1BB40C0FB789869277

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen