010
Thema

De grote stad Rotterdam is ooit als een piepkleine nederzetting begonnen aan de oevers van het riviertje de Rotte. In de vroege middeleeuwen heet dit vissersdorpje Rotta. De bewoners van Rotta wonen in die tijd in huisjes op terpen (aangelegde heuvels om droog te blijven tijdens overstromingen). Maar ook deze terpen bieden niet genoeg bescherming tegen de vele overstromingen. In de twaalfde eeuw wordt het gebied dan ook onbewoonbaar. In 1270 besluit men hier wat aan te doen en wordt er een 400 meter lange dam aangelegd in de rivier de Rotte. Dankzij de dam wordt het water van de Maas buiten gehouden en blijft het gebied droog. Ook kan het overtollige water van de Rotte met een beweegbare afsluiting worden geloosd in de Maas. Met de bouw van de dam, later de Hoogstraat genoemd, is het dorp Rotterdam een feit.

In de loop der eeuwen groeit het kleine vissersdorpje aan de Rotte uit tot de grootste havenstad ter wereld in 1962, een positie die de haven tot 2004 weet vast te houden. Ook staat Rotterdam bekend als een hyperdiverse stad die meer dan 170 nationaliteiten kent onder de 587.960 inwoners (telling 1 januari 2020). Maar hoe verloopt die groei van Rotterdam? Dankzij welke ontwikkelingen, beslissingen en gebeurtenissen wordt Rotterdam de stad zoals we die vandaag de dag kennen?

In dit thema wordt de groei van Rotterdam uitgelicht aan de hand van stadsplattegronden en kaarten uit de collecties die het Stadsarchief in zijn bezit heeft. Zo worden ontwikkelingen en uitbreidingen zoals de invulling van de Rotterdamse Stadsdriehoek, de annexatie van omliggende dorpen zoals Delfshaven en Katendrecht, en de bebouwing op de Zuidelijke Maasoever in beeld gebracht. 

Veel van de informatie bij de bronnen is ontleend uit het onderzoek gedaan door oud-medewerker en vrijwilliger aan het Stadsarchief Piet Ratsma.

Toon 28 bronnen

Tijdvakken

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart