010
Bron

Massale werkloosheid onder de Chinese zeelieden

De wereldwijde economische crisis van 1929 treft ook Rotterdam erg hard. De scheepvaart neemt af. Veel schepen liggen te roesten in de havens langs de Nieuwe Maas. Onder de zeelieden heerst massale werkloosheid. Het zijn vooral de Chinezen die erg hard getroffen worden. De logementen in Katendrecht raken vol met Chinese zeelieden die door de scheepvaartmaatschappijen aan wal zijn gezet. 

Rapport over Chinezen in Katendrecht

Nadat de handel in de loop van de jaren ‘30 weer aantrekt verschijnt in 1936 een rapport over Chinezen in Katendrecht. Het rapport is opgezet door F. van Heek en is getiteld 'Chineesche immigranten in Nederland'. In het rapport maakt Van Heek een onderscheid tussen Chinezen die van economisch belang zijn en zogenaamde 'overtollige Chinezen'.

Uitzetting

Vervolgens wordt in samenwerking met enkele scheepvaartmaatschappijen en andere gemeenten een plan opgezet door de hoofdcommissaris van Rotterdam om het aantal 'overtollige Chinezen' in Nederland terug te dringen. Oude en zieke Chinezen worden uit ziekenhuizen, logementen en huizen uit heel Nederland gehaald om aan boord gezet te worden van klaarstaande schepen die naar het Verre Oosten varen. Het plan wordt in een rap tempo uitgevoerd. De Chinezen hebben nauwelijks of geen kans om tegen hun uitzetting in beroep te gaan bij de Chinese consul.

Uiteindelijk zijn ongeveer 1000 Chinezen het land uitgezet. In 1936 wonen er nog rond de 2100 Chinezen in Nederland, waarvan ruim 200 in Katendrecht.

De bron

De bron toont een stuk uit een rapport van de Vreemdelingendienst uit 1939 waarin het deportatie-stelsel voor deze Chinezen wordt uitgelegd.

Chinese arbeiders worden dus eerst verwelkomd en de Rotterdamse haven binnengehaald vanwege hun enorme inzet en goedkope arbeidskosten. Vervolgens wordt er met de Grote Depressie gezocht naar een manier om “nuttige Chinezen" te houden en “nutteloze Chinezen" terug naar China te zenden. Wat zegt dit over de manier waarop Nederland met zijn arbeidsmigranten omgaat in die tijd en hoe is dat nu?

Herkomst

Datering

1939-04-05 - 1939-04-05

Collectie

Politie Rotterdam Vreemdelingendienst


Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen