010
Bron

Een eigen woonwijk voor de werknemers

Door de afgelegen ligging van de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM) komt het bedrijf met een plan om hun duizenden werknemers tegemoet te komen: Er komt een eigen woonwijk in Charlois genaamd Tuindorp Heijplaat speciaal voor de werknemers. Met de grond die wordt gewonnen met het graven van de Waalhaven kan Tuindorp Heijplaat opgebouwd worden.

Voorzieningen

Naast eengezinswoningen worden er ook publieke gebouwen opgezet, zoals winkels, een bibliotheek, een vergaderlokaal, het feestgebouw Courzand, een badinrichting met wasserij voor kleding, een muziekpaviljoen, zwembad, sportvelden, een bijzondere school, en 3 kerken waaronder de katholieke kerk zoals afgebeeld op de foto. Alleen de openbare school in Tuindorp Heijplaat wordt door de gemeente Rotterdam gerealiseerd. 

Type woningen

De type woning die men krijgt toegewezen hangt af van het soort werk wat de werknemers van de RDM doen. Begin je als arbeider, dan krijg je een kleine arbeiderswoning. En bij promotie, hoorde ook weer een grotere woning.

Voor iedereen een tuin

Vrij vernieuwend voor die tijd was dat de huizen ruim waren opgezet met veel groen eromheen. Ook had elk huis, ongeacht het formaat, een klein tuintje, vandaar de naam Tuindorp.

Heijplaat in verzet

In het boek Heijplaat in verzet : oorlogsgetuigenissen uit het gebied rond de Rotterdamse Waalhaven wordt beschreven hoe er vanuit Tuindorp Heijplaat verzet worde gepleegd tegen de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook wordt Arie den Toom in het boek uitgelicht. Wie is hij?

Herkomst

Datering

1920-01-01 - 1930-12-31

Collectie

Collectie Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM)

Nummer

4181_RDM-1235

Gerelateerde thema's

De Rotterdamse haven

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen