010
Bron

Een hotspot voor Kaapverdiaanse muzikanten

Rotterdam wordt vanaf 1965 een belangrijke plek voor de Kaapverdiaanse muziekwereld met de stichting van Morabeza Records. Het platenlabel brengt tussen 1965 en 1976 meer dan 55 albums uit met in totaal meer dan 600 liedjes! Het label wordt gerund door João Silva, een Kaapverdiaan die sinds 1955 gevestigd is in Rotterdam en een groot liefhebber is van zijn moederland en de cultuur.

Collectie

Wist jij dat de hele collectie aan muziek van Morabeza Records eind 2016 overgedragen is aan het Rotterdamse Stadsarchief? Alle muziek is inmiddels gedigitaliseerd, alle LP-hoezen zijn gefotografeerd, en het is beschikbaar gesteld voor onderzoek en onderwijs. 

Platenlabels

Na de Kaapverdiaanse onafhankelijkheid in 1975 vestigen zich meer platenlabels in Rotterdam. Deze nieuwe platenlabels hebben veel steun aan het netwerk en de relaties die João Silva vóór hen tot stand heeft gebracht.

De bron

Deze foto is gemaakt tijdens de opnames van het album Hora Já Tchegá van Frank Mimita in de zomer van 1975. Vertaald betekent de titel de tijd is gekomen, geïnspireerd door de Kaapverdiaanse onafhankelijkheidstrijd. Kaapverdië werd namelijk officieel onafhankelijk van Portugal op 5 juli 1975. 

Op de voorgrond achter het drumstel zit Frank Cavaquim, een goede vriend van João Silva en componist voor Morabeza Records. Ook was Frank de oprichter van de huisband van Morabeza Records, Voz de Cabo Verde (De Stem van Kaapverdië) in 1965. Op de achtergrond van links naar rechts: Percussionist Arlindo Bocilha, gitarist Joaozinho, zanger Nho Balta, bassist Antonio Herculano Santos, saxofonist Duka de Nho Pitra Morais, en organist Augusto.

Wat voor rol speelt Morabeza Records in de Kaapverdiaanse onafhankelijkheidsstrijd?

Herkomst

Maker

Ary Groeneveld

Datering

1975-09-01 - 1975-09-30

Collectie

Collectie Ary Groeneveld

Nummer

4121_25406-6


Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen