010
Bron
Eind 19e eeuw komt er een enorme migratiestroom op gang van Europa naar de Verenigde Staten. Miljoenen migranten laten alles achter om in de Nieuwe Wereld een nieuw bestaan op te bouwen.
Bijna een miljoen van hen vertrekken vanuit de Rotterdamse haven. Velen van hen maken gebruik van de stoomvaartdienst van de Holland-Amerika Lijn.
 
Hoge prijzen
 
Voor de overtocht naar de Verenigde Staten verblijven de migranten vaak voor een paar dagen in Rotterdam. Ze zijn verspreid over de stad en betalen vaak hoge huren in de logementen waar ze terecht komen. Om hen tegemoet te komen besluit de HAL een hotel te bouwen op de pier vanaf waar de schepen vertrekken.
 
Landverhuizershotel
 
In 1893 wordt dat hotel op de Wilhelminakade gebouwd en het komt al snel bekend te staan als het Landverhuizershotel. Het hotel is echter niet alleen uit goede bedoelingen gebouwd. De Holland-Amerika Lijn weet het ook goed voor zijn commerciële doeleinden te gebruiken. De stoomvaartdienst biedt gehele pakketten aan met vervoer naar Rotterdam, verblijf in de stad en de overtocht. Ook kunnen ze zo de hygiëne van de passagiers zo in controle houden en voorkomen dat er mogelijke besmettingen ontstaan aan boord van de stoomschepen. Het gebeurde namelijk wel eens dat de Amerikaanse autoriteiten een boot terugstuurde vanwege ziektes aan boord.
 
Bij de opening kan het hotel plaats bieden aan 900 gasten.
 
Andere functie en sloping
 
Door wettelijke beperkingen op migratie in de Verenigde Staten neemt de migratiestroom vanuit Europa flink af. Daarmee nemen ook de inkomsten van de Holland-Amerika Lijn af en het Landverhuizershotel verliest in de jaren 30 van de twintigste eeuw haar functie. In 1939, vlak voor de Tweede Wereldoorlog, wordt het hotel in gebruik genomen voor Duitse vluchtelingen, mensen die Nazi-Duitsland ontvlucht zijn en naar de Verenigde Staten willen.
 
Begin jaren 70 van de twintigste eeuw wordt het Landverhuizershotel gesloopt. Op de plek waar het heeft gestaan op de Wilhelminapier vindt men nu de parkeerplaats tussen Hotel New York en het Fotomuseum.

Herkomst

Maker

(uitgever) (P.F.) van den Ende

Datering

1900

Collectie

Prentbriefkaarten verzameld door het Stadsarchief Rotterdam

Nummer

4029 _ PBK-7307

Link

https://hdl.handle.net/21.12133/149EB569A6694B1281CBCD0A00DFB3C9

Gerelateerde thema's

De Rotterdamse haven

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen