010
Bron

Het plein

Het plein is gelegen in de wijk Delfshaven en rond 1900 aangelegd.

Ontmoetingsplek voor Kaapverdiaanse zeelieden

Een groot deel van de Kaapverdiaanse migranten is gevestigd in deze wijk. In de jaren ‘60 en ‘70 functioneert het plein als ontmoetingsplek voor de eerste Kaapverdiaanse zeelieden. Het plein wordt de plek waar de Kaapverdiaanse zeelieden zich naartoe moeten begeven, ze op een bankje moeten wachten totdat ze een landgenoot spotten die hen verder kan helpen. Vanaf het Heemraadsplein trekken ze naar João Silva's shipstore Casa Silva, Constantino Delgado's zeemans-pension Delta of de barakken van het zeevaart-uitzendbureau te Coolhaven.

Pracinha d'Quebrôd

Het Heemraadsplein krijgt al gauw de geuzennaam Pracinha d'Quebrôd. In 2001 wordt een straatnaambordje met die naam op het plein onthuld. Alhoewel er op het bordje vertaald Arme Zielen Plein staat, betekent Pracinha d'Quebrod iets anders, namelijk Zeeman's Plattezakken Plein. De eerste Kaapverdiaanse zeelieden kwamen na een lange reis vanuit Kaapverdië namelijk blut aan, platzak.

De São João viering

Elk jaar  op 24/25 juni viert de Kaapverdiaanse gemeenschap de geboorte van Sint Johannes de Doper (São João Baptista in het Portugees). De eerste vieringen in de jaren ‘70 van de vorige eeuw vinden plaats op verschillende plaatsen in Rotterdam. In de jaren 80' krijgt de viering meer structuur en wordt het Heemraadsplein gekozen als vaste locatie. Daarmee wordt het Pracinha d'Quebrôd de officiele ontmoetingsplek voor Kaapverdianen uit heel de Benelux.

Rotterdams cultureel erfgoed

In 2020 is de viering van São João Baptista officieel benoemd tot Rotterdams cultureel erfgoed. Via het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed in Arnhem is de viering gelinkt aan UNESCO. Deze benoeming betekent voor de Kaapverdiaanse gemeenschap een erkenning van de pioniers en veteranen uit de gemeenschap. Ook is het een erkenning voor het behoud van de Kaapverdiaanse cultuur en tradities.

Is het volgens jou goed om andere/alternatieve namen te geven aan Rotterdamse plekken, gebouwen en straten? Zorgt dit voor meer eenheid in de stad of juist voor verdeeldheid?

Herkomst

Maker

Ary Groeneveld

Datering

1972-05-03 - 1972-05-03

Collectie

Topografie Rotterdam

Nummer

4202_1968-1325

Link

https://hdl.handle.net/21.12133/F150BD8494E242DCAA1D43CB2380F920

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen