010
Bron

Joods Kindermonument

In 2013 wordt het Joods Kindermonument onthuld door burgemeester Aboutaleb en 686 leerlingen. Net zoveel namen van Joodse slachtoffers staan op het monument. Het Stadsarchief onderzoekt een aantal namen net als Andries van der Wal van de onderwijscommissie van Stichting Joods Kindermonument. De publicatie is getiteld: Het gezicht achter een naam, verhalen over de kinderen van het Joods Kindermonument.

Marianne en Hetty Reens

In het boekje staat onder andere het verhaal van Marianne en Hetty Reens, twee van de 686 namen op het Joods Kindermonument.

"Wat ik verder weet? Familie Reens werd met veel andere Joodse families naar Loods 24 gebracht. Dat gebouw was de plek waar alle Joodse Rotterdammers zeg maar ‘verzameld’ werden. Meestal dezelfde dag en anders de volgende gingen zij met de trein naar Westerbork en nog weer later door naar Auschwitz. In het boek ‘Kaddisj’, waarin alle Rotterdamse Joodse mensen, die in de oorlog vermoord zijn, vermeld worden, staat, dat de zusjes op Mariannes verjaardag op 9 november 1942 vergast werden."

Aldus schrijver Andries van der Wal.

Marianne Reens is ook het meisje op voorkant van het boek, hier op de afbeelding te zien.

Poëziealbum Miep Wessels

Een ander verhaal gaat over het poëziealbum van Miep Wessels.

"Begin 1941 schreven Leni, Sera en Lea hun gedichtjes in Miepje’s album. Hoewel de oorlog al een paar maanden aan de gang was, waren de meisjes zorgeloos. Het was alsof de oorlog voor hen niet bestond. Zo hoort het ook; het waren nog maar kinderen. Anderhalf jaar later, in augustus 1942, vonden ze de dood in de gaskamers van Auschwitz.

Bij mevrouw Miep Smith-Wessels staan Leni, Sera en Lea voor altijd in haar poëziealbum en in haar geheugen gegrift."

Dit verhaal is na een interview met Miep Wessels geschreven door Esther Beens in opdracht van het Stadsarchief.

Meer informatie over andere namen achterhalen?

In allerlei archieven is gezocht naar informatie over de kinderen, sommige verhalen kun je in deze publicatie vinden. Zoals over Hans Klaus Naftalie, Jacky Viera of de kinderen Baum. Leerlingen hebben ook veel onderzoek gedaan. Wil je meer weten? Vraag het na bij het Stadsarchief.

 

De afbeelding is een foto van de cover van de publicatie. Beens, E. & Van der Wal, A. (2014). Het gezicht achter een naam, verhalen over de kinderen van het Joods Kindermonument. Rotterdam, Nederland: Stichting Joods Kindermonument.

Herkomst

Maker

E. Beens en A. van der Wal

Datering

2014

Collectie

Stichting Joods Kindermonument

Nummer

XXI B 89

Link

https://hdl.handle.net/21.12133/D5B437175E424B26A19DEF69886EC422

Gerelateerde thema's

Tweede Wereldoorlog

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen