010
Bron

Chinezen tijdens de Tweede Wereldoorlog

Terwijl "overtollige" Chinezen eind jaren ‘30 Nederland uit worden gezet krijgt de Chinese gemeenschap het tijdens de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog nog moeilijker. Veel van hen worden om verschillende reden gearresteerd en te werk gesteld.

Het verhaal van Yeh Yen Go

Zo ook Yeh Yen Go, een Chinese koopman geboren in 1912 uit Chekiang, die verblijft in een pension aan de Mijnsherenlaan 46A in de Tarwewijk. Volgens de hoofdbewoner onderhoudt Yeh Yen ongeoorloofde betrekkingen met zijn vrouw Antonia Scheffer. Zo verklaart de hoofdbewoner dat hijzelf en Yeh Yen een poos om beurten een nacht bij zijn vrouw slapen. Omdat hij een gevaar is voor de ‘openbare zedelijkheid’ wordt Yeh Yen door de politie opgepakt.

De brief

De bron toont de brief van Antonia aan de commissaris van de Rotterdamse politie, waarin ze haar eigen verhaal over het voorval doet. Zo zorgt Yeh Yen beter voor haar dan haar eigen man van wie ze gescheiden is. Yeh Yen verdient genoeg om Antonia en haar zoontje te onderhouden en haar ex-man niet. Ook geeft ze aan dat Yeh Yen van goed zedelijk gedrag is en nooit in aanraking is geweest met de politie.

Geen effect

De brief heeft geen effect en Yeh Yen Go word op 12 juni 1942 in bewaring gesteld en na 3 maanden tewerkgesteld in Brabant. Later dat jaar wordt Yeh Yen weer overgebracht naar Rotterdam waar hij als "ongewenste vreemdeling" wordt vastgehouden. De afloop is, zover nagegaan kan worden, helaas onbekend.

Terwijl Yeh Yen veel beter zorgt voor Antonia dan haar eigen man, wordt hij opgepakt. Het woord van Antonia's man staat hier dus boven dat van Yeh Yen en Antonia zelf. Wat zegt dit over de rechten van buitenlandse migranten en vrouwen in die tijd?

Herkomst

Datering

1942-07-02 - 1942-07-02

Nummer

NL-RtSA_63-990_0002

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen