010
Bron

Stadion Feijenoord

Een niet te missen bijzonder gebouw in Rotterdam is natuurlijk Stadion Feijenoord, in de volksmond ook bekend als De Kuip. Onder Feyenoordsupporters wordt het stadion ook wel de Voetbaltempel aan de Maas genoemd. Het stadion heeft een capaciteit van 47.500 toeschouwers.

Spelling

De naam van het Rotterdamse voetbalstadion wordt vaak op verschillende manieren gespeld. FeijenoordFeyenoord of Feynoord, het gebeurt allemaal. Grappig genoeg heet het stadion officieel Feijenoord volgens de Kamer van Koophandel terwijl de naam boven de ingang aan de Olympiazijde gespeld is als Feyenoord, evenals het voetbalteam.

Initiatief

Het stadion wordt in de jaren ‘30 van de 20e eeuw gebouwd op initiatief van toenmalig Feyenoordvoorzitter Leen van Zandvliet. Dit gebeurt naar ontwerp van architect Leendert van der Vlugt. De bouw van Stadion Feijenoord begint in 1935 en de officiële opening vindt plaats op 27 maart 1937. Tragisch genoeg overlijdt Leendert van der Vlugt in 1936 en maakt hij de opening van het door hem ontworpen stadion niet mee.

In een droom

Het was in een droom dat Leen van Zandvliet het idee voor een stadion met een loshangende tweede ring zou hebben gekregen. Enkele maanden later spreekt hij af met architect Van der Vlugt om zijn droom werkelijkheid te maken. Zo wordt Stadion Feijenoord in 1937 het eerste stadion ter wereld met een vrijdragende tweede ring zonder steunpilaren in het zicht.

Zwarte bladzijde

Een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van Stadion Feijenoord is de Tweede Wereldoorlog. In de jaren van de Duitse bezetting wordt het voetbalstadion namelijk gebruikt als verzamelplaats voor opgepakte Joden en razziagangers voordat zij naar de concentratiekampen worden gevoerd.

Plannen tot sloping

In het verleden zijn er maar liefst 3 momenten geweest waarop Stadion Feijenoord op de rol staat om te slopen.

- Het eerste moment is tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers willen het stadion laten slopen om ijzer te winnen voor de oorlogsindustrie. De Rotterdammers sjoemelen echter met de geschatte opbrengst van het ijzer. De Duiters besluiten dat de sloop te weinig opbrengt en zo blijft Stadion Feijenoord intact.

- Het tweede moment is in 1984 wanneer de gemeenten van Rotterdam en Amsterdam de Olympische Spelen van 1992 naar Nederland willen halen. Er ontstaat een plan om een Olympisch Stadion op de plek van De Kuip te bouwen. De Olympische Spelen van 1992 worden uiteindelijk in Barcelona gehouden en zo blijft de sloop van Stadion Feijenoord uit.

- Het derde moment is in de jaren '90. Er wordt betonrot en erosie in het stadion geconstateerd. In plaats van slopen wordt er gekozen voor een flinke renovatie. Deze duurt 8 maanden. Op 16 november 1994 wordt Stadion Feijenoord weer officieel opnieuw in gebruik genomen.

Gemeentelijk monument

Nu mag het stadion niet meer gesloopt worden zonder toestemming van de Rotterdamse gemeenteraad omdat het gebouw officieel een gemeentelijk monument is.

Concerten

Naast voetbalwedstrijden wordt de Kuip ook veel gebruikt voor popconcerten. De eerste artiesten die er optreden zijn Bob Dylan en Eric Clapton in 1978. Met twee uitverkochte avonden in 1995 wordt René Froger de eerste Nederlandse artiest die in De Kuip optreedt.

Plannen voor een nieuw stadion

Op 11 mei 2017 stemt de Gemeente Rotterdam in met het plan voor een nieuw stadion voor Feyenoord. Deze krijgt een capaciteit van 65.000 toeschouwers.

De bron

De foto toont Stadion Feijenoord aan de Olympiaweg in vogelvlucht vanuit het zuidoosten in 1938.

Herkomst

Maker

(auteur): KLM Aerocarto

Datering

1938-01-01 - 1938-12-31

Collectie

Prentbriefkaarten verzameld door het Stadsarchief Rotterdam

Nummer

4029_PBK-5020

Link

https://hdl.handle.net/21.12133/190ACEA3DE534A5CAC6CDA3247CC3964

Gerelateerde thema's

Bijzondere gebouwen

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Gerelateerde bronnen

Alle bronnen