010
Bron

Hulpverlening

Direct na het Duitse bombardement in de middag van 14 mei 1940 komt overal in de stad de hulpverlening op gang. De branden moeten worden geblust, de doden geborgen en de gewonden naar het ziekenhuis gebracht. Aangezien het Coolsingelziekenhuis door bommen is getroffen, gaan veel Rotterdammers voor medische hulp naar het Bergwegziekenhuis.

Het identificeren van de slachtoffers

Behalve gewonden worden er ook doden naar het ziekenhuis gebracht. Die krijgen een voorlopige plek in de tbc-lighallen in de tuin. Daar worden ze geïdentificeerd en als dat niet lukt, gefotografeerd. Met die foto’s kan de identiteit later misschien alsnog worden vastgesteld.

Begraafplaatsen

Ondertussen worden er ook slachtoffers rechtstreeks naar de begraafplaatsen gebracht, vooral die in Crooswijk. Een getuige spreekt later zelfs over vrachtwagenladingen vol. Het zijn er in elk geval meer dan de medewerkers aankunnen. Daarom wordt met behulp van burgers die hun hulp hebben aangeboden achteraan de begraafplaats een groot burgergraf gedolven. Een stukje verderop, bij de kapel, maken ze ruimte vrij voor de gesneuvelde militairen.

Verdere identificatie

Omdat iedereen zich realiseert dat Rotterdammers later op zoek zullen gaan naar vermiste familieleden en de gemeentelijke bevolkingsadministratie voorlopig niet op orde is, wordt ook hier veel tijd gestoken in de identificatie van de burgerslachtoffers. Hun signalement wordt genoteerd, voorwerpen zoals ringen en sleutels verzameld en in gemerkte enveloppen gepakt. Desondanks lukt het niet om alle doden hun naam terug te geven.

Namen

In totaal komen als gevolg van het bombardement van 14 mei 800 tot 900 mensen om. Van ongeveer de helft kennen we sinds 1965 de namen. Dat jaar onthult burgemeester Thomassen op begraafplaats Crooswijk het oorlogsmonument Vrouw met duif (zie foto). In de sokkel van dit beeld bevindt zich een kastje met daarin een register met gegevens van ruim 400 burgerslachtoffers van 14 mei 1940. Door onderzoek van de Stichting Voorouder en het stadsarchief zijn daar onlangs ongeveer 300 namen aan toegevoegd. Tijdens de afgelopen herdenking zijn deze voorgelezen in de Laurenskerk.

Herkomst

Maker

Fototechnische Dienst Rotterdam ( Gemeentewerken, Openbare Werken )

Datering

01-05-1965 - 31-05-1965

Collectie

Dienst Gemeentewerken / Dienst Gemeentelijke Gebouwen (DGG)

Nummer

4204 _ 28188

Link

https://hdl.handle.net/21.12133/7F687ABC17294DF3839F6535D90B363C

Gerelateerde thema's

Tweede Wereldoorlog

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen